Sklep Vegemoda

Facebook Instagram Pinterest

Co jedzą weganie, czyli jak smakuje kuchnia wegańska

Kuchnia wegańska dla wielu osób brzmi bardzo tajemniczo. Skoro wyklucza się z niej mięso, ryby i wszelkie produkty odzwierzęce, to właściwie co jedzą weganie? Złośliwi powiedzą, że weganin odżywia się surową trawą i powietrzem, ale żarty na bok. Kuchnia wegańska jest wyjątkowo barwna i kolorowa, jej różnorodność może zaskoczyć niejednego miłośnika mięsa. Co stanowi podstawę kuchni wegańskiej?

Kuchnia wegańska – 5 filarów

Odpowiednie zbilansowanie tych pięciu kategorii produktów pozwala dostarczyć wszystkie składniki niezbędne do poprawnego funkcjonowania. Owoce i warzywa, których weganie spożywają najwięcej, zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Rośliny strączkowe są bogatym źródłem białka, które jest równie wartościowe, co białko roślinne. Zboża uzupełniają dietę o cenny błonnik i węglowodany, które są energetycznym paliwem dla organizmu. Orzechy i nasiona również zawierają sporo białka, a także wartościowe tłuszcze. Oleje roślinne zapewniają odpowiednią dawkę tłuszczy wielonienasyconych oraz kwasów Omega-3 i Omega-6.


Czym zastępuje popularne produkty kuchnia wegańska?

Znając podstawowe składniki kuchni wegańskiej możemy zabrać się za łączenie ich w smakowitą całość. Oczywiście osoby rozpoczynające swoją przygodę z kuchnią wegańską mogą napotykać pewne problemy na swojej drodze. Brak mleka czy jajek w diecie na początku stanowi pewną niedogodność, ale internet aż kipi od wegańskich inspiracji. Mleko krowie można w łatwy sposób zastąpić mlekiem roślinnym. W tej kwestii istnieje wiele opcji do wyboru, bowiem mleko roślinne można zrobić ze zbóż, nasion lub orzechów. O wiele większą niedogodnością jest brak jajek, ale i na to istnieje sposób. Przy wypieku ciast, jajka można zastąpić nasionami siemienia lnianego, szałwią hiszpańską (chia), a także zmiksowanym bananem lub puree z dyni. Do wegańskiej jajecznicy możemy użyć tofu, wystarczy wzbogacić je odpowiednimi przyprawami.

Jakie przyprawy jedzą weganie?

kuchnia wegańska - przyprawyPrzyprawy to druga, bardzo ważna sprawa w diecie wegańskiej. Same warzywa czy tofu wymagają odpowiedniej obróbki i doprawienia, by wydobyć ich smakowy potencjał. Dlatego kuchnia wegańska jest skarbnicą przypraw z całego świata. Sól, pieprz czy suszone zioła to absolutne minimum, ale istnieje też wiele ciekawych sztuczek, które pozwalają nadać potrawom odpowiedni aromat. Wędzona czerwona papryka jest świetnym dodatkiem do dań gulaszowych, ma charakterystyczny aromat wędzonki. Płatki drożdżowe są dla wegan smakowym substytutem żółtego sera, zaś popularny sos sojowy zapewnia potrawom tzw. „umami” czyli piąty smak, który jest charakterystyczny dla potraw mięsnych.

Kuchnia wegańska wymaga od nas nieco więcej zaangażowania w porównaniu do kuchni tradycyjnej. Trudno bowiem porównać smażenie gotowego kotleta schabowego do przygotowania wegańskiego burgera. Ale daje o wiele więcej satysfakcji i zadowolenia z samego siebie.

Zapisz się do newslettera

Kontakt E-mail

info@vegemoda.pl

Transport

Kurier: GLS

Płatności

Metoda płatności
Przelew bankowy