Data | 19 lutego 2016

Kategoria Jedzenie / By

Indie w samym centrum Katowic! Bo Tak!

12698639_933815526704459_6892135993569858687_o

Kto mieszka w Katowicach lub przez nie przejeżdżał i nie wstąpił jeszcze do BoTak’a ten gapa!

A tak na poważnie, Bo Tak Wege Przestrzeń to cudowne, przyjemne i ciepłe miejsce, gdzie w spokoju można zjeść obiad, kolację czy też samemu podczas lunchu zaszyć się z książką, kawą i pysznym deserem w jednym z kącików.

A od jakiegoś czasu…można tam się też czegoś nauczyć!

Dziś odbyły się tam bowiem pierwsze warsztaty dotyczące kuchni Indyjskiej prowadzone przez Anię Kurach, która nie tylko pasjonuje się kuchnią indyjską, ale również na co dzień gotuje w Wege Przestrzeni. Można więc poczuć smak orientu w potrawach serwowanych w tym nietuzinkowym lokalu każdego dnia!

Następna edycja warszatatów będzie miała miejsce 25ego lutego, a kolejne dotyczące wegańskiej kuchni śląskiej już wkrótce! Tak, dobrze czytacie! Rolady i kluchy  w wersji wege istnieją!

Poniżej wrzucam dla Was mini foto relację oraz skrótowy opis przebiegu warsztatów.

Polecam je każdemu, kto choć troszkę interesuję się kuchnią i chce poszerzać swoje horyzonty!

IMG_1599

Zanim jeszcze warsztaty się rozpoczęły czuć było dookoła aromat ziół, przypraw i cudowny unoszący się w powietrzu zapach rozpalonego kadzidła Nag Champa.

IMG_1603

Ania, która prowadziła warsztaty rozpoczęła od krótkiego wprowadzenia do świata i kultury Indii, po czym zaprezentowała przygotowane przyprawy, omówiła ich właściwości i ich wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

IMG_1604

Następnie czas było zamienić teorię w praktykę! Każdy z uczestników otrzymał niezbędne narzędzia i składniki do własnoręcznego przygotowania indyjskiego chlebka Naan.

Wersje przygotownia były dwie – dla wegan i dla wegetarian. Każdy mógł również wybrać jaki smak i aromat chce nadać swojemu chlebkowi poprzez wybór odpowienich przypraw.

IMG_1609

Ugniatanie ciasta trwało 7 min i wykonywane było jedynie prawą ręką!

Na szczęście trafiła się utalentowana grupa i wszystkim udało się ugnieść co trzeba! :)

IMG_1614 IMG_1617

Potem już tylko trzeba było wszystko rozwałkować i wrzucić do pieca!

IMG_1628

W warsztatach uczestniczyło 15 osób, głównie Panie, choć znalazło się i dwóch amatorów gotowania płci męskiej. :)

IMG_1633 IMG_1635

Przygotowane chlebki trafiły do pieca i już po 3 minutach pieczenia w wysokiej tempetarurze były gotowe do schrupania!

Ania, prowadząca, zaserowowała do nich danie kuchni indyjskiej na ciepło, z pysznymi patisonami, rodzynkami i ziemniakami. Przepis na nie pojawi się wkrótce na facebooku Bo Tak’a!

IMG_1636

Warsztaty zdecydownie rozgrzały dzisiejsze zimowe, ośnieżone popołudnie!

Polecam uczestnictwo w warsztatach każdemu, kto chciałby odkryć nowe smaki i spędzić czas kreatywnie!

IMG_1637

Więcej informacji znajdziecie na stronie Bo Tak’a na facebook’u: https://www.facebook.com/botak.wegeprzestrzen